Voir le contenu
Yakıt Tasarrufu İçin İpuçları

 
Yakıt Tasarrufu İçin İpuçları

Bir araç sahibi olmak, kalabalıklaşan şehirlerde hızlanan yaşam temposu nedeniyle büyük bir ihtiyaç haline geldi. Günlük hayatta, acil durumlarda büyük kolaylık ve konfor sağladığı için birçok kişi toplu taşıma yerine araç sahibi olmayı tercih ediyor. Ancak araç sahibi olmak birçok masrafı da beraberinde getiriyor. Aracın vergisi, kaskosu, bakımı, yakıtı araç sahiplerinin bütçesini oldukça zorluyor. Bu nedenle sürücüler masraflarını aza indirebilmek için yakıttan tasarruf edebilmenin yollarını arıyor. Araçta yakıt tasarrufu nasıl yapılır sorusunun cevabını araştırmaya ve bulmaya çalışıyor. İşte araç sahiplerinin merak ettiği o cevaplar.

Yakıt Tasarrufu Nedir?

Motorlu araç sahiplerinin en çok araştırdığı konuların başında yakıt tüketimini azaltma yöntemleri gelir. Yakıt tasarrufu, yakıtı daha uzun süre kullanmak ve araç ile daha fazla yol alabilmek için yapılan yöntemleri kapsar. Yakıt tasarrufunun daha çok ekonomik açıdan avantaj sağladığı düşünülse de aslında aracın hareketli parçalarının ömrünün uzamasını da katkıda bulunur. Ayrıca daha az karbon salınımıyla aracın çevreye verdiği zararı da azaltır.

Yakıt Tasarrufu İle İlgili Tüm Bilgiler

Yakıt tasarrufu için sürücülerin kolayca uygulayabileceği bazı püf noktaları bulunur. Bu detaylar aracınız ister benzinli ister dizel olsun yakıt tasarrufu yapmanızda etkili olur. Yakıt tasarrufu nasıl yapılır sorusuna cevap olarak;

 

  • Gaz pedalının doğru kullanımı yakıt tasarrufu açısından oldukça önemli bir konudur. Ani hızlanmalardan kaçınmak, gaz pedalına yavaş basmak ve seyir halindeyken sabit hızda ilerlemek ciddi anlamda yakıt tasarrufu yapmanızı sağlar. Yokuş tırmanışlarında yüksek viteste gaza tam basmak yerine düşük viteste gaza daha az basarak yakıt kullanımını azaltabilirsiniz. Kamyon ve tırlarda gaz pedalının kullanımı diğer araçlara göre daha çok önem taşır. Bu tür büyük araçları yavaşça hızlandırmak, yakıt tüketimi açısından oldukça büyük fark yaratır.

  • Yüksek hızda araç kullanırsanız yakıt tüketiminiz artar. Modern araçlarda 90 km/saat civarı yakıt tüketimi açısından normaldir. 120 km/saat veya daha yüksek hıza çıkıldığında aracınızın yakıt tüketimi 2 kata varan miktarda artabilir. 

  • Aracınızın uzun süre rölantide kalması, sanılanın tam tersine yakıt tüketimini artırır. Motor boşta olsa bile hacim ve silindir sayısına göre yakıt tüketmeye devam eder. Aracınızı rölantide uzun süre çalıştırmamaya dikkat etmelisiniz. 

  • Aracınızın bakımını düzenli olarak yaparsanız yakıttan tasarruf edersiniz. Aracın filtrelerinin temiz ve açık olması yakıt tüketimini azaltır.

Dizel Araçlarda Yakıt Tasarrufu

Dizel araçlar benzinli araçlara göre daha az yakıt tüketse de sürücünün aracını kullanırken yaptığı bazı hatalar, çok fazla yakıt israfına neden olabilir. Bunun için dizel araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır sorusu şu şekilde yanıtlanabilir:

 

  • Dizel araçlarda, benzinli araçların tersine motoru ısıtmak için bir süre çalıştırıp ısıtmak gerekir. Dizel bir araca sahipseniz motoru ısıttıktan sonra yola çıkın. Motor ısındıktan yola çıkmanız yakıt tüketiminizi azalır.

  • Gaz pedalına ani basar veya çekerseniz yakıt tüketimini artırırsınız. Bu nedenle dizel yakıt tasarrufu için gaz pedalına kontrollü bir biçimde basmaya özen gösterin.

  • Lastiklerin basıncı da yakıt tüketimine etkileyen unsurlardan biridir. Aracınızın lastiklerini önerilen basınçta tutmaya özen göstermelisiniz. Lastiklerin basıncının yetersiz olması zeminle sürtünmelerini artırdığı için yakıt masrafının artmasına da neden olur.

Benzinli Araçlarda Yakıt Tasarrufu

Benzinli araçlar, bakımları daha kolay oldukları için tercih edilirler. Ancak benzinli araç sahipleri için de yakıttan tasarruf etmek önemlidir. Benzinli araçta yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

 

  • Benzinli araç sahibiyseniz yakıttan tasarruf etmeniz için öncelikle motor yağının temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir. Yağ değişikliğini düzenli olarak yapmalısınız. Motor yağının temiz olması, motordaki sürtünmeleri minimuma inmesini ve daha az benzin harcanmasını sağlar.

  • Aracınızın motoru soğukken daha çok benzin harcar. Benzinli araçların motoru dizel araçlara göre daha çabuk ısındığından aracınızı yavaş bir kalkışla kaldırabilir ve bir süre yavaş sürerek ısınmasını sağlayabilirsiniz.

  • Binek araçlar fazla ağırlık taşımak için üretilmediklerinden fazla ağırlık, benzin tüketiminin artmasına neden olur. Bagajınızdaki gereksiz ağırlıklardan kurtulmanız yakıttan tasarruf etmenizi sağlar.

  • Uzun yolda yakıt tasarrufu için aracınızın hız sabitleyici özelliği varsa kullanmalısınız. Gazı manuel olarak sabit tutmaya çalışmak daha zordur. Hız sabitleyicisini kullanarak hem aracınızı daha rahat sürer hem de yakıt tüketimini azaltmış olursunuz.

  • Benzini gün ortasında almak yerine sabah erken saatlerde almayı tercih edebilirsiniz. Bezin soğuk havada daha sıkışık ve buharsız olacağı için aynı tutara daha fazla benzin satın almış olursunuz.

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Sağlamak İçin Neler Yapılır?

Birçok sürücü yakıttan tasarruf etmenin zor olduğunu düşünse de aslında sürüş sırasında bazı noktalara dikkat ederek ve aracının yakıt tüketimini azaltabilir. Yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler şu şekilde listelenebilir:

 

  • Aracınızın sorunsuz bir şekilde çalışması ve daha az yakıt harcaması için rutin bakımlarını aksatmamanız gerekir. Aracın hava filtrelerinin kirli olması uzun vadede motorunun aşınmasına neden olur ve yakıt tüketimini artırır. Bu tür sorunlara neden olmamak için aracınızın bakımını düzenli olarak yapmalısınız. Böylece yakıt tüketimini de kontrol altına almış olursunuz.

  • Aracınızın klimasını gereğinden fazla kullanırsanız motora ekstra bir yük binmesine neden olursunuz. Bu ekstra yük yakıt tüketimini de artırır. Daha az yakıt harcamak istiyorsanız klimayı gerekmedikçe kullanmamaya özen gösterebilirsiniz. 

  • Çoğu sürücünün bildiği gibi yakıt tüketiminin yüksek olmasının nedenlerinden hızlı sürüştür. Aracınızı kullanırken yüksek hızdan kaçınırsanız yakıt tüketiminiz az olur.

  • Lastiklerinizin basıncını sık sık kontrol etmelisiniz. Lastiklerin doğru biçimde şişirilmiş olması yakıt tasarrufu açısından önemlidir. Lastiklerinizin hava basıncı gereğinden az olması tükettiğiniz yakıt miktarının artmasına neden olacaktır. 

  • Aracınızın motorunu rölantide ısıtmamalısınız. Rölanti, aracın hareketsiz haldeyken minimum yakıtla çalışması anlamına gelse de aslında daha fazla yakıt sarfiyatına neden olabilir. Trafikte uzun süre beklemeniz gerekiyorsa motoru kapatmanız, hareket edeceğiniz zaman çalıştırmanız yakıttan tasarruf etmenizi sağlar.

  • Aracınızı ilk çalıştırdığınızda düşük vitesle kalkmak doğrudur. Kalkıştan sonra ise aracınızı mümkün olduğu ölçüde yüksek viteste kullanmanız yakıt tüketimini azaltır. Yani aracın sürekli düşük viteste gitmesi bir süre sonra fazla yakıt tüketmesine neden olur. Kalkıştan sonra vitesi yükselterek yakıt israfını azaltabilirsiniz. 

  • Gaz pedalını doğru kullanmalısınız. Aracınıza hız verirken gaz pedalına kontrollü bir şekilde basmaya özen göstermelisiniz. Yokuş aşağı inişlerde ayağınızı gaz pedalından çekerek hafif frenle inebilirsiniz.

  • Aracınızı kullanırken ani fren yapmaktan kaçınmalısınız. Dönüşlerde ve vites değişikliklerinde frene hafifçe basmalı durmanız gereken zamanı önceden kestirmeye çalışarak yavaş yavaş frenlemelisiniz. 

  • Kamyon ve tır gibi büyük araçlarda yavaşlarken frene basmak yerine ayağınızı gaz pedalından yavaşça çekerseniz de yakıt tüketimini azaltmış olursunuz.

  • Aracınızı yüksek hızda seyrederken camları açmamaya özen göstermelisiniz. Yüksek hızda giderken camları açmak aerodinamik sürtünme yaratır ve bu da motorun daha fazla çalışmasına neden olur ve sonuç olarak olması gerekenden fazla yakıtın tüketilmesine neden olur. Sürüş hızı 80 km/saat üzerinde ise klima kullanmak, camları açmaktan daha ekonomik olur. 

  • Aracınızın motorunun periyodik ve mevsimsel bakımlarına özen göstermelisiniz. Hava filtrelerinin kirli olması, rölanti ayarlarının bozuk olması, bujilerdeki ateşleme problemleri, motor yağının işlevini kaybetmesi gibi motordan kaynaklanan sorunlar yakıt tüketimini artırır.